5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@bamoer.cz       Doprava a platba       Vše o nákupu      

Jak se starat o své šperky

Jak se starat o své šperky

Jak se starat o své šperky

Šperky, i když jsou vyrobeny z kovů, které se vyznačují  svou odolností, nejsou stoprocentně nezničitelné a neměnné. Žádný šperk nevydrží v top stavu 50 let. I přesto, že se výrobci šperků snaží a již při jejich výrobě do slitiny kovu přidávají různé příměsi a činí nejrůznější povrchové úpravy, aby nám šperky vydržely co nejdéle. Ve většině případů však ani to nezabrání tomu, aby se šperk nepoškrábal, nebo nezměnil barvu.
 

Abyste se mohl(a) ze svých šperků těšit co nejdéle, je důležité dodržovat několik základních a velmi jednoduchých pravidel:

  • šperky odkládejte do šperkovnice nebo do hedvábného či sametového sáčku k tomu určenému, nejlépe každý šperk samostatně.
  • šperky nevystavujeme působení chemických látek.
  • šperkům škodí také parfém, který nikdy neaplikujeme přímo na šperk.
  • šperkům také škodí chlorovaná, termální a mořská voda, která může poškodit samotný kov nebo kamínky, které jsou na šperku nalepeny.
  • šperky čistíme pouze pomocí roztoků a textilií, speciálně k tomu určených. Existuje široký výběr speciálních hadříků, roztoků a krémů, vyrobených právě k čištění šperků. Pokud si nejste jisti, nechejte si šperk vyčistit raději přímo u zlatníka.
  • na šperky nikdy neuplatňujeme hrubou sílu.
  •  

Šperky vyrobené ze stříbra nenecháváme volně uloženy na vzduchu, ale vždy ve speciálních sametových nebo hedvábných sáčcích či šperkovnicích. Nejčastějším problémem stříbrných šperků je jejich zčernání. Oxidace stříbrných šperků je přirozený proces, kterému však při správné údržbě a ošetření můžete předejít a Vaše šperky budou vždy jako nové. Právě v důsledku zčernání stříbrných šperků je obvyklé do nich přidávat rhodium, které zdržuje procesy oxidace a prodlužuje krásu a lesk stříbrných povrchů. Ale ani to nezajistí jeho neměnnou, krásně stříbrnou a lesklou barvu. Jde o přirozenou reakci stříbrného kovu, ne o výrobní vadu. V drogeriích najdete volně dostupný "leštič stříbra“, který nalijete do malé nádobky a vyčistíte jím stříbro pomocí speciálního hadříku. Za pár minut budou stříbrné šperky jako nové a oslnivě zářivé.